son şeyler

Arşivler

Bumerang

Bumerang - Yazarkafe

Netflix’te Hafta Bitmeden İzle (01 – 07 Mart 2021)

  /  • Dijital Platform   /  Netflix   /  Netflix’te Hafta Bitmeden İzle (01 – 07 Mart 2021)

Netflix’te Hafta Bitmeden İzle (01 – 07 Mart 2021)

Netflix’te Hafta Bitmeden İzle!

Geçtiğimiz hafta başladığımız; Netflix’ten kaldırılacak filmlerden seçip önerdiklerimizi (haftalık olarak) kısaca yorumlayıp, gitmeden tekrar hatırlatmayı amaçlayan yazı dizimizin ikincisiyle karşınızdayız.

Tabi ki yaklaşık 2 yıldır ayın sonlarına doğru paylaştığımız “Netflix’ten Kaldırılacaklar” listemizi yayınlamaya da devam ediyoruz.

Şuradan;  yeni açılan listemize de ulaşabilirsiniz:

Netflix Türkiye – Şubat / Mart 2021 (Yayından Kalkacaklar)

Geç farkına vardığımız; “Keşke haberim olsaydı, kaldırılmadan (tekrar) izlerdim.” diyeceğimiz filmlerden, sizlerin de “haberinin olması” ve bu filmleri kaçırmamanız için paylaştığımız bu listemizden bu haftalık seçip izlediklerimiz ve önerdiklerimiz ise; hemen burada. (Yazılarımız tam olmasa da hafif spoiler özelliği taşır, ona göre okumaya geçmeniz tavsiye olunur.)

İşte (bizce) bu haftanın “Netflix’te Hafta Bitmeden İzle”  önerileri:

The Theory of Everything (2014)

The Theory of Everything / Herşeyin Teorisi (2014) – 03 Mart 2021

3 Mart’ta kaldırılacak olan “The Theory of Everything / Herşeyin Teorisi” ünlü fizikçi Stephen Hawking’in hayatını; üniversitedeki doktora yıllarından başlayıp, eşi ile tanışması, evliliği, çocukları, kitapları, ödülleri şeklinde devam ederek anlatan biyografik bir film.

Aslında film; profesörün eşi Jane Hawking’in kitabından uyarlanmış. Bir taraftan Stephen Hawking’in hastalığının (ALS) ilerlemesiyle kaslarının zayıflaması ve hareket kabiliyetinin azalması, bir taraftan buna rağmen hayattan kopmayarak; fikirlerinin, teorilerinin, çalışmalarının sürekli artması ve de eşi ile olan ilişkisi filmde paralel olarak anlatılmış.

Özellikle Eddie Redmayne’in hastalığın safhaları ilerledikçe Stephen Hawking’i çok başarılı bir şekilde canlandırması kayda değer. Ayrıca; Hawking’in bilimle ilgili (evren, kara delikler, zamanın başlangıcı…) ve dinle ilgili (inanç, Tanrı, yaratılış…) fikirlerinin zamanla değişip şekillenmesini izlemek de gayet akılda kalan yönler.

Hastalığının ilerlemesine baktıkça oldukça acıklı; ama çalışma azmine baktıkça da bir o kadar ilham verici bir hayat hikayesi olan filmden sonra “Zamanın Kısa Tarihi” ni (tekrar) okuma isteği de uyanmıyor değil.

 


Devil (2010)

Devil / Şeytan (2010) – 03 Mart 2021

2010 yapımı “Devil / Şeytan” filmi de; 3 Mart itibariyle kaldırılacaklar arasında yer alıyor. Yapımcılığını ve senaryo yazımını M. Night Shyamalan‘ın üstlendiği film; tabi yine kendisinin sevdiği tarz olan gizemli bir gerilim.

“Bir grup insan bir asansörde mahsur kalır ve Şeytan da gizemli bir şekilde onların arasındadır.” şeklinde özetlenen filmde; asansördeki bu 5 kişiden hangisi şeytan diye sırayla hepsinden şüphelenirken, bir dedektif de bizimle birlikte olayı dışarıdan çözmeye çalışıyor.

Filmin sonlara doğru, daha açıklanmadan anlaşılsa da; Shyamalan diyince aklımıza gelen twist (şaşırtmaca) tabi ki var; ancak yıllar önce daha sinemaya gitmeden maalesef sürprizini öğrendiğimiz bir “Altıncı His” kadar değil bu abidik gubidik (twist :  )  ).

Sonuç olarak; gerilim severleri oyalayacak, Shyamalan sevenlerin daha da beğeneceği, zaman geçirten bir gerilim.

 


A Cure for Wellness (2017)

A Cure for Wellness / Yaşam Kürü (2016) – 07 Mart 2021

7 Mart’ta kaldırılacak olan “A Cure for Wellness / Yaşam Kürü” ise; farklı tarzlarda filmler çeken ünlü yönetmen Gore Verbinski’den merak uyandıran bir gerilim filmi. Yönetmen; Japon korku “Ringu”nun yeniden çevrimi “Ring / Halka”, büyük gişe serilerinden “Pirates of the Caribbean / Karayip Korsanları” nın ilk 3 filmi, Nicolas Cage’lı dram “The Weather Man / Fırtınalı Hayatlar” ve büyüklerin de sevdiği animasyon “Rango” gibi değişik türlerin ardından, bir gerilim ile dönüyor.

“Hırslı bir genç yönetici, şirketinin CEO’sunu İsviçre Alpleri’nde uzak bir yerde bulunan pastoral ama gizemli bir “sağlıklı yaşam merkezinden” almak için gönderilir, ancak kısa süre sonra kaplıcaların tedavilerinin göründüğü gibi olmadığından şüphelenir.” şeklinde özetlenen filmde görsellik, gerilim ve müzik oldukça başarılı, süresi biraz uzun ama merak unsuru sürekli devam ediyor, bazı (gereksiz) sahneler dolayısıyla (diş kontrolü !, hortum tedavisi ! ve hastabakıcı – hemşire olayı…vb) herkese göre de değil.

Öncelikle; filmde görsellik (görüntü yönetimi), sahneler, çekimler çok başarılı. Bunu başlardaki tren yolculuğu manzarası (tren-tünel); sağlık merkezinin konumu ve oradan görünen manzara ile koridor sahneleri ve özellikle de kaza sahnesinde çok belirgin bir şekilde anlıyoruz.

Ardından gerilimin yavaş yavaş arttığı sahneler de çok başarılı. Yukarıda söz ettiğimiz koridor sahnelerinde (kahramanımızın patronunu ararken dolaştığı sauna koridorları, daha sonrasında hastanenin üst, alt koridorlarını gezdiği sahneler) gerilim ve kaza sahnesinin tamamında ise heyecan gittikçe artıyor.

Tabi ki müzik de; filmin başarılı yönlerden. Filmin özellikle ilk yarısında çalan ve ara ara devam eden parça hemen akılda kalıyor, çalmadığı sahnelerde ise; zaten siz içinizden mırıldanmaya devam ediyorsunuz. Bu parça; çok sevdiğim “Pan’ın Labirenti” filminin son sahnelerindeki parçayı hatırlattı bana. İkisini peşpeşe dinlemenizi öneririm. (“Hannah and Volmer” -A Cure For Wellness ve “Pan’s Labyrinth Lullaby” – Pan’s Labyrinth)

Kahramanımızın hastaneye ulaşması ve oradaki gizemleri araştırmaya başlamasıyla ise; “Ben bu filmi bir yerlerden hatırlıyor gibiyim” diye düşünüyorsanız; (gerek konunun ve hatta oyuncumuzun da biraz Leo’ya benzerliğiden dolayı “Shutter Island”), öyle düşünmeyin konu başka yerlere varacak.

Son olarak fimin gerek içerdiği bazı sahneler, gerekse konunun bir kısmı dolayısıyla +18 olduğunu da hatırlatalım. (Şiddet ve çıplaklık konusunda elini korkak alıştırmıyor.) Herkesi değil; ama gerilim filmi sevenleri tatmin edebilecek olan filmden bir alıntı ile de bitirelim: “Cahillik; bilimin en büyük düşmanıdır.” (Filmden sonra “Böyle bilim olmaz olsun” da diyebilirsiniz. : ) )

 


Şimdi de haftanın “Netflix’te Hafta Bitmeden (Ben de) İzle(yeyim)!”  önerileri:

Henüz (yakın zamanda) izlemediğim için kısa kısa değiniyorum.

Fear and Loathing in Las Vegas (1998)

Fear and Loathing in Las Vegas / Vegas’ta Korku ve Nefret (1998) – 03 Mart 2021

Terry Gilliam‘ın yönettiği filmde; başrollerdeki Johnny Depp ve Benicio Del Toro’nun yanısıra yan rollerde deTobey Maguire, Cameron Diaz, Christina Ricci, Ellen Barkin gibi pek çok oyuncu yer alıyorlar. (Daha ne olsun? ) En son CNBC-e zamanlarında izlediğim ve pek hatırlamadığım, bu filmi gitmeden hatırlamakta fayda var.

 


Grinch (2018)

The Grinch / Grinç (2018) – 05 Mart 2021

Grinch‘in 2018 yapımı bu animasyon versiyonu kaldırılırken; Jim Carrey‘nin rol aldığı 2000 yapımı “How the Grinch Stole Christmas” adlı film de halen Netflix‘de bulunurken; ikisini de dene tarafını seç. : )

 


Bu haftalık önerilerimiz de burada sona eriyor; haftaya yayınlanacak yeni yazımıza kadar iyi seyirler…

© Yeni Yeni Şeyler / T. Güner

Yorum Ekle