son şeyler

Arşivler

Bumerang

Bumerang - Yazarkafe

MUBI – Maddenin Halleri (19 Haziran’da sadece MUBI’de!)

  /  • Dijital Platform   /  Mubi   /  MUBI – Maddenin Halleri (19 Haziran’da sadece MUBI’de!)

MUBI – Maddenin Halleri (19 Haziran’da sadece MUBI’de!)

Yönetmen ve sanatçı Deniz Tortum’un yenilikçi bakışı ve etkileyici görsel dünyasıyla 2020 festivallerinden ödüllerle dönmüş belgeseli “Maddenin Halleri”, 19 Haziran’da MUBI Türkiye’de çevrimiçi gösterime giriyor. Tortum’un babasının hekim olarak 30 yıl görev yaptığı ve kendisinin de dünyaya geldiği Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’ni adeta canlı bir organizmaya dönüştüren film; sağlık çalışanlarını, hastaları, kedileri, sokağı ve çok yakındaki Türkiye’yi izlerken, “ömürleri bittiği” gerekçesiyle yıkılan Cerrahpaşa binalarının son zamanlarını kaydederek de toplumsal bir hafızaya dönüşüyor.

Boston Globe’un “Frederick Wiseman’ın ‘Hospital’i ile Lars von Trier’in ‘The Kingdom’ serisini karıştırsanız bu hipnotik ve unutulması güç film ortaya çıkardı” sözleriyle övdüğü film, Antalya Altın Portakal ve İstanbul film festivallerinde En İyi Belgesel Film seçilmiş, Engelsiz Filmler Festivali’nde de En İyi Film ve En İyi Yönetmen ödüllerini almıştı.

MADDENİN HALLERİ / PHASES OF MATTER

2020 / Türkiye / 71’
Belgesel, Renkli, Digital

Yönetmen: Deniz Tortum
Yapımcılar: Anna Maria Aslanoğlu (istos film, TR), Öykü Canlı (Yumurta Yapım, TR), Aslı Erdem (Beatrice Films, TR)
Ortak Yapımcı: Fırat Sezgin (Institute of Time, TR)
Kurgu: Sercan Sezgin
Görüntü Yönetmeni: Deniz Tortum
Müzik: Alican Çamcı
Ses Tasarımı: Ernst Karel, Yalın Özgencil
Renk: James Norman

Festivaller & Ödüller

2020 Dünya Prömiyeri Rotterdam FF Bright Future | DokuFest Balkan Yarışması | Antalya Altın Portakal FF Ulusal Belgesel Film Yarışması En İyi Belgesel Film | İstanbul FF Ulusal Belgesel Yarışması En İyi Belgesel Film | Engelsiz FF Engelsiz Yarışma – En İyi Film, En İyi Yönetmen | Imagine Science FF Labocine Özel Mansiyon Ödülü İstanbul Modern Biz de Varız! seçkisi | 2021 Boston Türk Filmleri Festivali | SF DocFest | First Look Festivali

Filmin Konusu:

“Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’nde geçen Maddenin Halleri hastaneyi evi bellemiş doktor, hemşire ve tüm sağlık çalışanlarının gündelik hayatlarına, hastanenin bitmek bilmeyen koridorlarına ve solmuş binalarına ve ölümü itinayla hafifletmeye çalışan mizahına odaklanıyor. Film doktor odalarında, ameliyathanelerde ve sağlığı yerinde olanların girmeye tenezzül etmeyeceği köşelerde dolanarak hastanedeki yaşamı anlamaya çalışıyor. Hastahanede 2018’den beri süren ‘yerinde dönüşüm’ çalışmalarında “ömürleri bittiği” gerekçesiyle yıkılan binaların son zamanlarına da tanıklık eden belgesel; sağlık çalışanlarının hastane çatısı altında olup bitenle başa çıkabilme yetilerini, hastaların beden ile kurdukları kırılgan ilişkiyi ve hemen dışarıdaki Türkiye’yi de izliyor.”

Deniz Tortum

“1989 İstanbul doğumlu yönetmen ve medya sanatçısı Deniz Tortum, Bard College’da sinema eğitimi aldı. Filmleri ve yeni medya çalışmaları Venedik Film Festivali, SXSW, Sharjah Bienali, Sheffield, !f İstanbul, True/False ve Dokufest dahil olmak üzere pek çok önemli festivalde gösterildi. 2013’te çektiği ilk uzun filmi “Zayiat”, dünya prömiyerini South by Southwest’te (SXSW) yaptı. 2017’de Carmine Grimaldi ile birlikte yönettikleri “Keşke Barış Gelse”, Dokufest’te En İyi Kısa Belgesel Ödülü’nü aldı ve Sheffield, True/False gibi önemli festivallerde gösterildi. MIT Open Documentary Lab’de araştırma görevlisi olarak sanal gerçeklik üzerine çalıştı ve !f İstanbul ve Camden film festivallerinin yeni medya bölümlerinin küratörlüğünü yaptı. Çağrı Hakan Zaman ve Nil Tuzcu ile birlikte hazırladıkları ve 6-7 Eylül olaylarını anlatan “Eylül 1955” (2016) ve Emre Yeksan’ın “Yuva” filminin dünyasından ilhamla çektiği “Selyatağı” (2018) adlı sanal gerçeklik projelerine imza attı. 2018 yılında Can Eskinazi ile birlikte “Anadolu Turnesi” adlı müzik belgeselini yönetti. 2019’da Filmmaker Magazine tarafından “Bağımsız Sinema’nın 25 Yeni Yüzü” arasında gösterildi. 2016-2018 yıllarında Harvard Film Study Center’da üzerine çalışmaya başladığı son belgeseli “Maddenin Halleri”, dünya prömiyerini Ocak 2020’de Rotterdam Film Festivali’nin Bright Future bölümünde yaptı. Film ve yeni medya çalışmalarını İstanbul ve New York arasında sürdürmeye devam ediyor.”

Kaynak: Basın Bülteni / Uğur Yüksel

Yorum Ekle